قهرمان شدن مومیجی نیشیا ورزشکار ۱۳ ساله‌ی ژاپن در رقابت‌های اسکیت بورد المپیک توکیو یکی از مهم‌ترین اتقاق‌های این رقابت‌ها بود. در این رشته یک ورزشکار ۱۳ و یک ورزشکار ۱۶ ساله مدال‌های دیگر را کسب کردند. این ورزشکار ۱۳ ساله اما بین پنج ورزشکار جوان صاحب مدال تاریخ المپیک هم قرار نمی‌گیرد.

کمیته‌ی بین‌المللی المپیک دیمیتریوس لوندراس را جوان‌ترین برنده‌ی مدال تاریخ المپیک می‌داند. این ژیمناست یونانی زمانی که ۱۰ سال و ۲۱۶ روز داشت به مدال برنز ژیمناستیک المپیک ۱۸۹۶ رسید. لوندراس این مدال را در رشته‌ی پارالل کسب کرد. لوندراس بعدها دیگر در المپیک شرکت نکرد.

براساس اسناد تاریخی کمیته بین‌المللی المپیک دیمیتریوس لوندراس بعدها وارد نیروی دریایی کشور شد. لوندراس در جریان جنگ جهانی اول در این نیرو حضور داشت و جنگید. لوندراس بعد از جنگ بازنشسته شد و بعد از جنگ دوم فدراسیون تیراندازی یونان را تاسیس کرد. لوندراس در زمان مرگ در سال ۱۹۷۰ تنها بازمانده‌ی المپیک ۱۸۹۶ بود.

بررسی تاریخ‌دانان المپیک اما نشان می‌دهد این ورزشکار به احتمال قوی جوان‌ترین برنده‌ی مدال تاریخ المپیک تابستانی نیست. در المپیک ۱۹۰۰ تیم قایقرانی دو نفره هلند با یک راهنمای خردسال وارد مسابقات شد. این راهنما که هفت یا هشت سال داشت همراه تیم هلند قهرمان روئینگ شد. فرانسیون برنت و رولوف کلین ورزشکارهای هلندی بودند که مدال طلای این رقابت را تصاحب کردند. هویت نفر سوم این تیم برای سال‌ها نامعلوم بود.

دیوید والشینسکی تاریخ‌دان المپیک و رئیس انجمن تاریخ‌شناسان المپیک این پسر را «بزرگ‌ترین راز تاریخ» المپیک لقب داده بود. این معمای بزرگ اولین بار ۶۰ سال بعد از مسابقه‌ی روئینگ دو نفره‌ی المپیک ۱۹۰۰ مطرح شد. یک تاریخ‌شناس المپیک اهل هلند عکس سه نفره‌ای پیدا کرد که در آن دو ورزشکار کشورش در کنار یک کودک خردسال دیده می‌شوند.

بیل مالون تاریخ‌شناس کمیته‌ی ملی المپیک آمریکا برای حل این معما آرشیو مجله‌های قایقرانی آلمان و فرانسه را با وسواس مطالعه کرد. این آرشیوها کامل‌ترین آرشیوهای موجود در جهان به شمار می‌روند. مالون به نتیجه‌ی روشنی دست پیدا نکرد.

تلاش‌های تاریخ‌دانان و روزنامه‌نگارهای سراسر جهان برای دهه‌ها بی‌نتیجه بود. پاتا ناتشیوشیولی روزنامه‌نگار اهل گرجستان این معما را حل کرد. این روزنامه‌نگار سال ۲۰۱۶ در نامه‌آی به اتحادیه‌ی تاریخ‌نگاران المپیک اعلام کرد این پسر جورجی نیکولادزه نام دارد و برخلاف تصورِ تا آن زمان نه اهل فرانسه بلکه اهل گرجستان است. ناتشیوشیولی اعلام کرد این پسر هفت ساله همراه خانواده‌اش از گرجستان راهی فرانسه شد تا مسابقات را از نزدیک تماشا کند اما علاقه‌ی شدید به قایق‌سواری پای او را به مسابقه هم باز کرد. تاریخ‌دانان اما هنوز قانع نشده‌اند که این پسر همان نیکولادزه باشد. ناتشیوشیولی به جز چند عکس و بریده‌ی روزنامه مدرک محکم‌تری ارائه نکرده است.

زندگی فوق‌العاده‌ی نیکولادزه

جورجی نیکولادزه بعد از المپیک ۱۹۰۰ سراغ تحصیل و مدیریت رفت. او در دانشگاه تفلیس ریاضیات خواند و به ریاضی‌دانی برجسته تبدیل شد. نیکولادزه یکی از برجسته‌ترین مدیران علمی و ورزشی گرجستان شد و نقش بسیار پررنگی در پیشرفت ورزش کشورش در قرن‌های ۱۹ و ۲۰ داشت. نیکولادزه یکی از اصلی‌ترین دلایل علمی‌ شدن ورزش در شرق اروپا بود. او در دانشگاه روسیه، اوکراین و گرجستان کرسی استادی داشت.

جورجی نیکولادزه

نیکولادزه یکی از بنیان‌گذاران تحقیقات درباره‌ی ساخت آلیاژهای غیرآهنی در شرق اروپا به شمار می‌رود. کارخانه‌ی تولید این آلیاژها در گرجستان به نام او نام‌گذاری شده است. او سال ۱۹۳۱ در سن ۴۳ سالگی از دنیا رفت.

پاسخ به یک پرسش اساسی

پسر بچه‌ی هفت یا هشت ساله‌ای که سال ۱۹۰۰ قهرمان المپیک شد چطور وارد این مسابقات شد؟ این شاید به اندازه‌ی نام واقعی او مهم باشد. رقابت‌های المپیک ۱۹۰۰ یکی از عجیب‌ترین و بدترین دوره‌های تاریخ این رقابت‌ها بود. المپیک تابستانی این سال بیشتر از پنج ماه طول کشید. بیشتر این رقابت‌ها با فستیوال «تور جهانی» پاریس مخلوط شد. گروه زیادی از ورزشکارها حتی نمی‌دانستند در رقابتی به نام المپیک شرکت کرده‌اند.

به گفته‌ی بیل مالون تیم‌های قایقرانی حاضر در این رقابت‌ها (پنج تیم فرانسوی، یک تیم از بلژیک و یک تیم از هلند) برای کم کردن وزن قایق‌های خود از بچه‌ها برای راهنمایی مسیر مسابقه استفاده کردند. هلند مرحله‌ی مقدماتی را با هرمانوس بروکمن به‌عنوان راهنما انجام داد اما خیلی زود متوجه وزن زیاد قایق شد. بیل مالون می‌گوید هلندی‌ها این کودک را به‌عنوان داوطلب پذیرفتند و مسابقه را با او بردند اما بعد از ثبت عکس یادگاری او ناگهان غیب شد و کسی نامش را نفهمید.